Press "Enter" to skip to content

Lav en god personkarakteristik

Tekstanalyse af en historie byder på mange forskellige elementer af fordybelse i teksten, fordi der er så mange forskellige måder at tilgå en tekst på, hvis man ønsker at forstå den. Det er forskelligt fra tekst til tekst, hvilke analytiske elementer der vil være gode at benytte sig af, men generelt for mange tekster vil det altid kunne betale sig at lave en personkarakteristisk af hovedpersonerne.

Personkarakteristikken er nemlig på mange måder et rigtigt godt værktøj til at forstå en tekst bedre, fordi den kan bruges til at forklare personernes handlinger og tankemønstre, hvilket gør, at man kan sætte sig ind i hovedpersonernes sted.

 

Forstå hovedpersonerne bedre

Hovedmålet med en personkarakteristik er altså at kunne forstå personerne i historien bedre, og dermed opnå et grundigere indblik i deres handlinger. En personkarakteristisk består både af en analyse af personernes indre og ydre. Den ydre personkarakteristik beskriver personens udseende, hvorfor den godt kan komme til at bygge på nogle klare stereotyper, men dette kan man sætte sig ud over ved at lave en indre personkarakteristik. Når man skal karakterisere personens indre, handler det om at beskrive personens holdninger, tanker og følelser, hvilket er en lidt sværere opgave end blot at beskrive det ydre.

 

Lær mere om personkarakteristikker

Altså er personkarakteristikken afgørende for at skabe bedre forståelse af en tekst, fordi man finder ud af, hvordan man opfatter en person, samt om forfatteren og andre måske opfatter personen anderledes. Selvom personkarakteristikker kan virke som et unødvendigt punkt, når det kommer til tekstanalyse, så har den faktisk en hel del at sige om, hvorfor historien forløber, som den gør.

Det gælder derfor ikke om at springe over, hvor gærdet er lavest, og hvis man kunne tænke sig at lave en bragende god tekstanalyse, kan det meget vel betale sig at fokusere lidt ekstra på at lave en rigtigt god personkarakteristik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *